Traditionele Chinese Geneeskunde
Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gaat uit van de gedachte dat alles in het universum opgebouwd is uit Qi (energie). Als de Qi stroomt is er leven, als de Qi niet stroomt is er dood. Om de Qi te doen stromen zijn er twee tegengestelde polariteiten of krachten: Yin en Yang. Vergeleken met het menselijk lichaam is de buitenwereld Yang en het lichaam zelf Yin. Maar vanuit het perspectief van het lichaam is het binnenste van het lichaam Yin en het buitenste deel (huid, lichaamsharen, spieren) Yang.
Qi stroomt door het lichaam zodat de organen hun werk kunnen doen (metabolisme) en op die manier wordt het leven behouden. In een gezond lichaam is er een balans tussen de organen, tussen het binnenste deel en het buitenste deel van het lichaam, tussen Yin en Yang. Als de balans verstoord is ontstaat er ziekte en moet de balans hersteld worden.
Traditionele Chinese geneeskunde is een manier om deze balans te behouden, te behandelen en te herstellen.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken om de balans te herstellen: er wordt gewerkt met Kruiden, Moxa, Cupping, Massage, Naalden. Soms wordt ook Guasha gebruikt.
Acupunctuur
Als er gewerkt wordt met naalden heet dat Acupunctuur. Dat is de meest bekende methode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar. Dunne, roestvrijstalen, steriele naalden worden op specifieke punten van het lichaam ingebracht, de zogeheten acupunctuurpunten. Met behulp van deze naalden kunnen verstoringen in de energiehuishouding worden hersteld door blokkades op energiebanen op te heffen.
Recent ben ik gaan werken volgens de balansmethode van dr. Tan. Dat geeft heel goede resultaten bij pijn- en ongemak klachten.
Welke klachten kunnen behandeld worden met Acupunctuur
In principe kunnen alle klachten met Acupunctuur behandeld worden. Acupunctuur kan met name effectief werken bij pijnklachten:
. (lage) rugpijn
. gewrichtspijnen
. verstuikingen en verrekkingen
. RSI klachten
. nek- en schouderklachten
. hoofdpijnklachten
Daarnaast kan Acupunctuur effectief zijn bij:
. slapeloosheid
. spijsverteringsproblemen
. menstruatieklachten
. overgangsklachten
. urinewegklachten
Hoe ziet een Acupunctuur behandeling eruit
Bij een Acupunctuurbehandeling ligt de patiënt op een behandeltafel, hetzij op de buikzijde, hetzij op de rugzijde (soms ook in zijligging of zelfs zittend). De therapeut brengt in alle rust de naalden in. Doorgaans voelt men hier weinig van. Het is mogelijk dat men een merkwaardige gevoel krijgt zodra de naalden zijn ingebracht: bijvoorbeeld, gevoelloosheid in de vingers of tenen, of juist tintelingen of andersoortige gewaarwordingen. Dit is heel normaal.
De naalden blijven ongeveer 20 minuten erin en worden daarna voorzichtig eruit gehaald.
Tijdens de behandeling wordt de patiënt afgedekt met een deken om afkoeling te voorkomen. De omgeving waarin Acupunctuur wordt beoefend is rustgevend met de bedoeling de patiënt in staat te stellen zich te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van ontspanningsmuziek.
Bij klachten kan het in het begin noodzakelijk zijn 2 keer per week te behandelen. Daarna is het afhankelijk van de vordering van het herstel en de aard van de klacht. De ene klacht heeft langer tijd nodig voor herstel dan de andere klacht.