Shiatsu

Wat is Shiatsu
Shiatsu is een manuele therapie die gebruik maakt van de vingers en de duimen. Naast de vingers en duimen kan ook gebruik gemaakt worden van de handen. Soms worden ook de ellebogen of de voeten gebruikt.

Shiatsu is het drukken op bepaalde punten op het lichaam. Doorgaans wordt met de ene duim op de andere duim druk uitgeoefend, maar ook andere technieken worden gebruikt. De druk kan variëren van een lichte aanraking tot een krachtige druk.

Shiatsu is een vorm van massage, omdat het ook bij Shiatsu gaat om “onderzoekend aanraken” (de letterlijke betekenis van de oorsprong van het woord massage). Er wordt echter niet gemasseerd in de gebruikelijke betekenis van massage met technieken als wrijven, vibreren, effleureren, frictioneren e.d.

Wat is het doel van Shiatsu
Shiatsu is van oorsprong een Oosterse vorm van massage die via China en Japan tot ons is gekomen. In Oosterse termen kan het doel van Shiatsu worden omschreven als: de energieën vrij laten stromen en het evenwicht tussen Yin en Yang herstellen.

Bezien vanuit een Westerse visie worden via Shiatsu impulsen gegeven aan het autonome zenuwstelsel en wordt het hormoonstelsel geprikkeld. Deze prikkels leiden ertoe dat het zelfherstellend vermogen, dat iedere mens heeft, aan het werk wordt gezet. Zo kan er een nieuwe, gezondere balans tot stand komen.

Welke klachten kunnen worden behandeld met Shiatsu
In principe kunnen alle klachten waarbij de werking van de organen niet optimaal is via Shiatsu behandeld worden.
Als de werking is verstoord door een defect aan een orgaan of een geconstateerde ziekte kan Klassieke Massage het defect of de ziekte niet verhelpen. In dat geval moet men contact opnemen met de (huis)arts of specialist.

Shiatsu kan met name effectief werken bij klachten die te maken hebben met botten en spieren:

. (lage) rugpijn
. gewrichtspijnen
. verstuikingen en verrekkingen
. RSI klachten
. nek- en schouderklachten

Daarnaast kan Shiatsu effectief zijn bij klachten en verschijnselen waarin stress en (emotionele) gespannenheid onderliggende factoren zijn bijvoorbeeld bij:

. slapeloosheid
. spijsverteringsproblemen
. hoofdpijn / migraine
. menstruatie klachten

Naast de genoemde klachten kan Shiatsu heilzaam werken bij tal van andere klachten.

Shiatsu is ook uitermate geschikt als preventieve therapie en ter ondersteuning van de gezondheid. En tenslotte is het ook gewoon erg lekker om een Shiatsu behandeling te krijgen!

Hoe ziet een Shiatsu behandeling eruit
Bij een Shiatsu behandeling ligt de cliënt op een zachte mat op de grond, hetzij op de buikzijde, hetzij op de rugzijde (soms ook in zijligging). De therapeut doet zijn werk staande op de knieën, zittend op de knieën of staand op een knie en staande op het andere gebogen been. Bij stoelshiatsu zit de cliënt.

Vanuit de Japanse visie wordt Shiatsu uitgevoerd terwijl de cliënt geheel gekleed is (met losse kleding), maar er wordt soms ook gewerkt direct op de huid.

Tijdens de behandeling wordt de cliënt afgedekt met een deken om afkoeling te voorkomen.

De omgeving waarin Shiatsu wordt beoefend is rustgevend met de bedoeling de cliënt in staat te stellen zich te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van ontspanningsmuziek.

Bij klachten kan in het begin de behandeling 2 keer per week worden gedaan, daarna wordt 1 keer per week behandeld.